Krijg meer energie en plezier in het
thuiswerken
6 Tips, maak thuiswerken plezieriger dan ooit
Thuiswerken lag vroeger moeilijk bij werkgevers, inmiddels is het door Covid-19 het een must geworden. Aan de ene kant heerlijk, minder reistijd en alles bij de hand. Aan de andere kant een groot gemis van sociale contacten en vaak een verkeerde werkhouding. Met de bedoeling dat we alles voor de veiligheid van onze gezondheid en die van anderen doen. Maar is thuiswerken wel zo gezond of komt de stress daar ook net zo hard om de hoek kijken?
Volgens een artikel uit de Volkskrant, heeft het CNV onderzoek gedaan onder thuiswerkers. Daaruit is gebleken dat veel thuiswerkers zich leeg en opgebrand voelen. Dit maakt dat je trager werkt, minder gemotiveerd bent, gemakkelijker afgeleid wordt met als gevolg dat plezier en de creativiteit ver te zoeken zijn. Kans op een burn-out wordt groot. Werkgevers zouden er goed aan doen de medewerker te verplichten om minstens 1 dag in de week naar kantoor te komen, zij het in wisselende samenstelling, zodat je al je collega’s weer eens ontmoeten kan, mits 1,5 meter in acht wordt genomen.
Hoe blijf je toch gemotiveerd, geconcentreerd, creatief en houd je plezier in je thuiswerk?
Dolphinflow komt met 6 tips om het thuiswerken aangenamer, gezonder en plezieriger te maken. Zodat je geconcentreerd blijft, meer energie houdt, creatief en innovatief aan de slag blijft gaan. En laten we eerlijk zeggen, plezier is net zo belangrijk om gemotiveerd je werk te blijven doen.
TIP 1. Neem regelmatig pauze
Neem om het uur even 5 minuten pauze. Loop van je werkplek weg, schenk een kopje koffie of thee voor jezelf in of kijk even uit het raam en bewonder de prachtige en veelzijdige luchten. Kijk buiten naar elke vorm van natuur, vogels, vlinders, bomen, planten, bloemen. Staar even in het nietszeggende. Het is helend en werkt rustgevend.


TIP 2. Doe rek en strek oefeningen
Om een goede bloeddoorstroming in je lichaam te bevorderen is het belangrijk om je spieren regelmatig te rekken en te strekken. De doorbloeding zorgt ervoor dat zuurstof naar cellen stroomt. Zuurstof is energie voor de cellen en is dus energie voor het hele lichaam. Doe om het uur rek en strekoefeningen van 5 minuten. Zittende op je stoel kun je beginnen met nek oefeningen, waarbij je spieren in je nek worden opgerekt. Daarna kun je starten met schouder en arm strekkingen. Sta regelmatig op, doe knie buigingen en strekkingen.
TIP 3. Maak een wandeling
Bewegen is heel belangrijk om je energie weer te verhogen. Wandelen is bij uitstek het beste. Vooral wandelen in de natuur. Mindful wandelen nog meer, door heel bewust adem te halen tijdens het zetten van je stappen. Maak je hoofd even lekker leeg en laad je weer op. Wandel je alleen, kijk dan of je helemaal op kan gaan in je beweging van het lopen en ademhalen. Loop je met een ander, geniet dan met volle teugen van dat moment.


TIP 4. Dansen/meezingen/oefeningen op je favoriete muziek
Niks heerlijker dan even je favoriete muziek op te zetten. Vooral een nummer waar je lekker op kunt bewegen of hardop mee kunt zingen. Doe je ogen dicht, ga helemaal op in de muziek, de klanken en het ritme. Zing uit volle borst, ook al ken je de tekst maar half, geniet er volledig van en dans je vrij. Laat even alle spanning los en beweeg. Hou je niet van zingen of dansen, ga dan 15 minuten sporten.
TIP 5. Lach, schaterlach om niks
Wat fantastisch werkt, energie opladend en tegelijkertijd stoom afblazend is: lachen. Hard lachen om niks, is gewoon te beginnen met lachen. Hahaha. Breng je lippen tot een glimlach, daarbij wordt gelijk endorfine aangemaakt, heerlijk. Begin dan gewoon te zeggen: haha, hihi, haha, hihi. Maak het geluid harder, maak het zachter, maak het intenser. Lach je helemaal vrij. Doe het een minuut of 3 op z’n minst. Als je langer kan lachen, lach dan, voor je het weet heb je je eigen feestje thuis.


Tip 6. Meditatie zo waardevol
Meditaties en/of visualisaties doen het heel goed om zowel tot rust te komen en te ontspannen als energie op te bouwen. Zeer succesvolle werknemers doen dagelijks meditaties. Mediteren meer waarneemt, beter focust, sneller tot ideeën komt en tegelijkertijd ont-stresst. Je lichaam ontspant waardoor het de energie beter kan verdelen. Het is niet een kwestie om je hoofd leeg te maken, maar eerder de monkeybrain tot rust te brengen. Voordeel van mediteren, je kan het overal doen. Hieronder vind je een eenvoudige meditatie. Veel plezier!
Meditatie/visualisatie
Ga in een gemakkelijke houding zitten of liggen. Focus even op je omgeving, kijk ernaar zonder er iets van te vinden.
Sluit je ogen en breng je focus naar je lichaam.
Scan in gedachten je lichaam af en neem alle fysieke sensaties waar; prikkels, tintelingen, pijn, gespannenheid, ontspanning, druk, ruimte, warmte en/of kou. Alles waarnemen, je hoeft er verder niks mee te doen.
Breng je aandacht naar je ademhaling en volg de deining van je in- en uitademing in je buik en in je borstkas.
Adem in en adem uit
Adem in en adem uit
Adem in en adem uit
Weet dat je met elke inademing je lichaam, tot op cel niveau, voorziet van energie. Zuurstof is energie.
Adem in en adem uit
Breng je aandacht naar plekken in je lichaam die gevoelig of gespannen zijn.
Breng daar je ademhaling naar toe en adem er rustig doorheen.
Adem in en adem uit
Besef dat je zuurstof afgeeft, dus extra energie, aan deze bijzondere plek.
Adem in en adem uit
Besef ook dat met elke inademing miljoenen zuurstofbelletjes, waar dan ook in je lichaam, een cel voorzien van zuurstof, dus energie.
Adem in en adem uit
Voel hoe de energie met elke ademhaling in je lichaam toeneemt.
Adem in en adem uit
Weet dat je met elke uitademing, koolzuur weer naar buiten brengt. Deze koolzuur draagt ook oude resten met zich mee die je niet meer dienen.
Adem in en adem uit
Kom dan weer heel bewust op je stoel en ga voor jezelf na hoe dit proces voor je is geweest. Hoe voel je je nu?
Adem in en adem uit
Breng een glimlach om je mond.
Adem in en adem uit
Met die glimlach beweeg je je handen en je voeten. Open heel langzaam je ogen en rek je lekker uit.
Adem in en adem uit
Fijne dag verder. Liefs, Monique