Medisch Psychosomatisch Coachen

Wat maakt dat je ziek wordt en hoe voorkom je herhaling?

Wat betekent Medisch Psychosomatisch coachen?

Met medisch psychosomatisch coachen onderzoeken we de emotionele,  psychische reden van ziek zijn. Wat maakt dat je deze ziekte hebt? 

In de wereld van gezondheidszorg is men vooral bezig om een ontstane ziekte en symptomen weg te nemen en te bestrijden. Medicijnen worden gegeven om minder last te hebben van pijnen, ongemakken, waardoor je verder kunt met je leven.

Wist je dat 80% van de ziektes ontstaan vanuit chronische stress?

Stress kan al ontstaan op hele jonge leeftijd, waardoor we nu geen goed zicht meer hebben dat ons lichaam in de stress modes zit, dat we gespannen spieren hebben, dat onze bloeddruk is verhoogd, dat ons lichaam continue aan het werk is om ons in balans te houden.

Op het moment dat de druk van de buitenwereld, onze omgeving, hoog is, dient ons lichaam tegendruk te geven, om niet kopje onder te gaan. Dat is stress. Doen we dit dag in dag uit, jaren lang, dan zijn we deze manier van leven ‘gewoon’. We hebben niet meer door dat ons lichaam in een ongemakkelijke omgeving leeft en dus jaren lang bezig is tegendruk te geven aan die omgeving. Als dit alles op een jonge leeftijd gebeurd, gaat de druk van buiten onze innerlijke druk worden. We hebben inmiddels aangenomen dat wat de buitenwereld over jou zegt (je kan ook niks, je doet het ook nooit goed, je doet er niet toe, wie denk je wel dat je bent, ik wou dat ik nooit kinderen had gehad, enz.) de waarheid is. En dan gaan we vanuit deze waarheid leven. Ons lichaam weet diep van binnen dat dit niet de waarheid is en vecht tegen die aangenomen nieuwe waarheid. Letterlijk en figuurlijk aangeleerd gedrag. Dat betekent dat je het jezelf ook kan ont-leren. 

Nu is ont-leren niet altijd even gemakkelijk, vooral als we geen zicht hebben op dat we onszelf iets hebben aangeleerd. Waar wat als het niet waar is, dat je: er wel toe doet, dat je het wel kan, dat je wel belangrijk bent, dat je meer dat goed genoeg bent. Dan heeft het oude denken nog steeds de overhand, want zo is het nu eenmaal geprogrammeerd. 

Tijd om die oude programma’s in je hoofd, aan te kijken, te onderzoeken. Want dit oude denken is de grootste oorzaak van fysieke problemen. Dit kunnen kleine of hele grote problemen zijn. 

Wat gebeurt er in het fysieke lichaam door de druk van buiten?

Je lichaam past zich continue aan de buitenwereld en binnen wereld aan. Afhankelijk van ons denken of hoeveel invloed de buitenwereld op ons heeft. Ons hormoonstelsel gaat aan de gang, cortisol en insuline aanmaak zodra we in actie komen. Het sympathisch zenuwstelsel zorgt ervoor dat bloeddruk wordt verhoogd, de ademhaling versneld, glucose uit de opslag wordt gehaald om in beweging te komen, om te vechten en vluchten. Doordat het sympatisch stelsel aan het werk is, wordt de spijsvertering afgezwakt (para-sympatisch stelsel). 

Stel je voor als je spijsvertering wordt afgezwakt, je voedsel kan minder gemakkelijk worden verteerd. Zodra iets lang in het lichaam blijft gaat het giften en rotten. Dit veroorzaakt ziektes. 

Tegelijkertijd maakt je hart overuren, moet harder werken om in die actie modes te blijven om tegendruk te geven aan de buitenwereld. Deze overbelasting zorgt op den duur voor hart en vaatziektes.

Maar ook de overdaad van insuline kan diabetes II veroorzaken. Of zelfs kanker. Dit zijn dan nog maar een paar voorbeelden. Er gebeurt veel meer in je lichaam. 

Wat win je bij het ontdekken van de oorzaak?

Je wint een stuk innerlijke heling en groei. Hoeft niet altijd zo te zijn dat je gelijk van je ziekte geneest, maar kan ook wel zodra je inzichten krijgt. Maar kan ook wel. Dit is niet echt het doel. Belangrijkste is dat oude gedachten om te buigen, zodat de weg naar pijn wordt gestopt en heling plaats kan vinden. 

Door de moed en lef echt naar binnen te gaan en te kijken, win je in elk geval een stuk meer innerlijk geluk. Zicht wat je te doen hebt. Met grote kans op voorkomen. 

Bruce Lipton

Bruce Lipton, celbioloog. Hij legt uit hoe we de eerste 7 levensjaren al worden gevormd. 

Toen waren we te jong om ons ervan bewust te zijn. Hoe kan het dat die ervaringen ons op latere leeftijd belemmert in ons denken, handelen, verbinden?  Hoe onze relaties, geluk en werkomstandigheden onder invloed staan van deze op jonge leeftijd opgedane ervaringen, opvoeding, overtuigingen?

Coach Traject meestal in: 6 sessies van 1,5 uur. 

Kosten per sessie: € 225,- incl. BTW.
Kosten voor 6 sessies: € 1170,- incl. BTW. in één keer te betalen

Coach is Monique Peperkamp, zij is holistisch therapeut en docent Medisch Psychosomatiek aan TranceArt Academie en Den Haag.

Zij bezit deskundigheid, heeft ze zelf de nodige ziektes gehad waarin ze heeft mogen onderzoeken wat de achterliggende psychosomatische oorzaken waren van de ziekte. Monique kreeg in 2010 de diagnose baarmoeder kanker. Na de operatie bleek het gezwel uiteindelijk geen kanker te zijn. Naast Monique bleek haar zoontje bij geboorte Spina Biffida Occulta te hebben (gesloten open rug). Voorspellingen waren dat hij nooit zonder hulpmiddelen zou kunnen lopen. Dit was voor Monique de reden om verder onderzoek te gaan doen waarom mensen ziek worden. Bij haar zoontje had ze sterk het gevoel dat deze diagnose niet klopte. Het proces bracht haar veel inzichten. Ook hij is na de ingreep, volkomen gezond. Maar het zijn vooral de inzichten die verkregen zijn door geconfronteerd te worden met de ziekte wat de ware heling is geworden.

Lees haar verhaal in de blog: Wat de diagnose kanker mij vertelde.