Stress klachten

Kiezen we voor een korte of lange termijn oplossingen

Veel mensen kiezen voor een korte termijn oplossing als het gaat om eenvoudige fysieke en mentale klachten. Hebben ze pijn, dat is lastig, het belemmert hun dagelijks leven dus kunnen ze het niet gebruiken. Vaak wordt een pilletje gebruikt ter onderdrukking van de pijn. Een op het oog een fantastische oplossing, maar helaas voor korte duur. 

Pijn is een signaal van het lichaam dat het aandacht nodig heeft.

Pijn is misschien wel heel vervelend, maar echt een fantastisch graadmeter van hoe het in je lichaam is gesteld. Misschien ervaart het lichaam of de plek een belemmering, een tekort aan voedingsstoffen of een overvloed aan afvalstoffen. In elk geval vraagt je lichaam om aandacht, het wil gezien of gehoord worden, zodat jij er iets aan kunt doen. Het lichaam zal via pijnen en ongemakken net zo lang aan jouw bewustzijn kloppen totdat je gaat reageren en actie ondernemen. Negeren, onderdrukken of korte termijn oplossing door een pijnstiller, is een oplossing, gelukkig dat het er is.  Symptoombestrijding helpt vooral op de korte termijn, maar op de lange termijn of voorkomen van herhalingen, die je dieper te graven. Zodat je de oorzaak van de klacht aan kunt gaan pakken. 

Oorzaken hebben in de medisch wereld niet alle aandacht. Vaak gaan we ook pas reageren zodra het lichaam ongemakken vertoont. Ondertussen komen er dagelijks een enorme hoeveelheid virussen, bacteriën en ontstekingen ons lichaam binnen wat het immuunsysteem er weer voor ons uitwerkt of vernietigd. Deze indringers te bestrijden met medicijnen, dan verdwijnen ze voor de korte termijn, maar als jouw interne milieu niet verandert, blijft het lichaam openstaan voor vijanden van buitenaf en is de kans dat een bacterie of een virus zich weer gaat nestelen.

Ongeveer 85% van onze klanten ontstaan vanuit stress, druk of spanning van buitenaf.

 Deze stress verzwakt het immuunsysteem omdat alle energie verbruik om die stress te weerstaan. Hierdoor wordt je lichaam vatbaarder voor toxische stoffen. In onze darmen zit 80% van dit immuunsysteem die er dagelijks voor zorgen dat die toxische stoffen die via voeding binnen komen worden vernietigd en afgevoerd. Stress verlaagt de werking van het spijsverteringsstelsel, dus ook het immuunsysteem wat daar huist.

Verander je niks aan de druk van die op je af komt of de stress die je ervaart, doe je jezelf enorm te kort. 

Wat er in je dagelijks leven op je af komt, daar heb je niet heel veel invloed op, wel de manier waarop je ermee om gaat. Onze manier van denken, kijken en handelen op situaties bepaald hoe je je van binnen voelt. Laat je je voeden door angst en stress, zal de spanning in je lichaam toenemen. Kijk je vanuit vertrouwen, leef je meer in het hier en nu, zal je lichaam meer ontspannen. Onze kijk op dingen wordt ondersteunt door onze denkwijze en die is al voor een heel groot deel gevormd in onze jeugd. Hier leerde we de gewoontes, patronen of overtuigingen van onze ouders aan en namen deze mee terwijl we  ouder werden. Toen waren die gewoonten of overtuigingen handig om ons staande te houden en gaven ze houvast, maar tijdens het ouders worden, wanneer we niet meer afhankelijk zijn van anderen, kunnen ze belemmerend gaan werken. Die belemmering zorgt voor belemmering in de energiedoorstroming in je lichaam.

Je lichaam zoekt altijd naar balans

Ons lichaam is een uniek systeem, dat afhankelijk en verbonden is met al die interne en externe systemen (zenuwstelsel, hormoonstelsel, spijsvertering, luchtwegen, urinewegen, , gedachten, omgeving). Het is niet los van elkaar te denken. Alles voedt, voert af, doet, beweegt, ondersteunt, stuurt informatie, geeft reactie en actie op wat er in en om je heen gebeurd. Als je er echt in gaat verdiepen ontdek je een fantastisch universum bij jou van binnen.

Het prachtige van ons lichaam is dat het altijd op zoek gaat naar balans. Dus hoe groter de druk van buiten naar binnen is, hoe meer inspanning je lichaam moet leveren om die druk op te vangen, tegendruk te geven en de balans in het lichaam te herstellen. 

Vermoeidheid, hoofdpijn, schouder en rugpijn zijn vaak al de eerste waarschuwingen dat het lichaam te veel druk ervaart. Helaas vinden wij mensen dit lastig of het komt niet uit, dus nemen we een pil voor de pijn, of we negeren het en lopen gewoon door alsof er niks aan de hand is (ja, het gaat goed), want we moeten nog zoveel van onszelf of van de omgeving.
Deze manier van doen is letterlijk water naar de zee dagen. Zodra je de oorzaak niet weg neemt, groeien je kansen om nog erger ziek te worden; burn-out, depressie, hoge bloeddruk, hart en vaatziekte, diabetes en zelfs kanker.
Dat wil toch niemand. We willen toch allemaal onbelemmerd, vitaal en gezond oud worden, dingen kunnen blijven doen. Dan moet je nu starten.

Als je echt gezond en vitaal oud wilt worden, dien je NU zelf de eerste stap te zetten in verandering.

En uit ervaring weet ik dat het heel lastig is met het doorbreken van ‘slechte’ gewoontes. Ook ik pak nog gemakkelijk een dropje of chips, terwijl ik weet dat ik daarmee mijn lichaam echt niet van goede voeding voorzie. Maar ook ik ben mens, soms geen zin om iets gezonds te pakken en ga voor gemak en gun ik me even een snack. Tevens weet ik dat bewegen heel belangrijk is voor de bloedcirculatie en zit ik dagelijks achter mijn pc een nieuwsbrief te schrijven, lessen voor te breiden of event te organiseren.Waardoor ik even bewegen voor mezelf uitschuif.

 

Dus ja, stappen zetten, veranderingen ingaan, gewoontes ombuigen en doorzetten is niet gemakkelijk. Maar elke stap is er een.

Belangrijk is jezelf vooral liefdevol te blijven naar jezelf. 

Lach om je tekortkoming, niet uitlachen maar vriendelijk toe lachen. Je bent mens… Wees mild maar blijf ook doorgaan. 

Het onderzoeken van oorzaken waar al die stress vandaan komt, ligt vaak niet aan al die gebeurtenissen en druk die op je af komt. Maar eerder naar de kijk op jezelf. Enige vorm van: onzekerheid, twijfels, tekort denken, onbewuste overtuigingen van dat kan ik niet of ik niet goed genoeg of anderen zijn beter, ik ben het niet waard, zijn de oorzaken van de stress en de spanning die je in je lichaam ervaart.

Weet dat de oorsprong van ons denken ligt in de eerste zeven jaren van ons leven. En afhankelijk hoe we daar gezien en gehoord werden, bepaalt hoe we onszelf zien en horen. In het zelfonderzoek, naar oude aangeleerde gewoontes en overtuigingen, laat mildheid je een hand geven. Alles heb je ontwikkeld toen je nog klein was, onbewust en volledig afhankelijk van je omgeving. Achteraf oordeling is als de koe in de kont kijken. Doorgaans waren de intenties goed, liefdevol waarbij je de ander niet wilde kwetsen. 
Zo ook van je ouders, ook zij leefde vanuit aangeleerd gedrag. Maar dat wil niet zeggen, dat wij zij leefden bij jou past. Toch vinden we vaak dat het zo hoort of normaal; ‘zo ben ik nu eenmaal’, of ‘dit is nu eenmaal mijn karakter’ of ‘zo doe ik het al heel mijn leven’. Ondertussen slikken we bloedverdunners, cholesterol verlagers, anti-depressieva enz.
Wat als die manier van doen nu van je ouders niet van jou is. Dan wordt het echt tijd om van deze te ontdoen en op te ruimen, met liefde en respect, wat het heeft je jaren gediend, zeker toen je jong was, maar nu niet. 

Meditaties, visualisaties, yoga, coaching en healingen helpen om inzichten te krijgen en oude gewoontes om te buigen. Voor een gezondere lichaam en geest, nu en in de toekomst.

Let wel: bij klachten altijd een regulieren arts raadplegen