Mentaal je immuunsysteem versterken

Hier 7 tips

Angst verlamt de systemen in je lichaam

Het virus Covid-19 en zeker de media eromheen heeft grote invloed op ons. De druk veroorzaakt bij velen van ons veel stress. Stress wordt gevoed door angst: angst om ziek te worden, angst om te overlijden, angst voor eenzaamheid, angst geen inkomsten te hebben. Maar ook andere vormen van angst hebben invloed op ons systeem. Het hoeft niet eens met onszelf te maken te hebben maar we maken ons bijvoorbeeld zorgen om de ander;  de ander te besmetten, verlies van de ander, eenzaamheid van de ander, enz. Juist de angst, deze zorgen, hebben enorm veel invloed op de systemen in ons lichaam. 

Angst zorgt ervoor dat onze spieren vast gaan zitten, verkrampen. Deze vastzittende spieren blokkeren de bloedvaten waardoor de doorbloeding belemmerd wordt. Zuurstof, vitaminen en mineralen worden minder gemakkelijk door je lichaam getransporteerd komen minder snel bij de cellen die dit zo hard nodig hebben. Want al deze voedingsmiddelen zorgen voor energie, energie voor jou. Vastzittende spieren zorgen er dus voor dat die energie dus minder gemakkelijk stroomt, het wordt stroperig. Stroperige energie bepaalt dan ons denken en voelen, letterlijk hoe we in actie komen e.d., stroperig, tot verlammend. Daardoor verhogen het maken van zorgen en/of stress juist de kans om ziek te worden. Het is dus heel belangrijk voor je gezondheid om hier zelf iets aan te doen. 

Gebeurtenissen, zoals Corona of scheiding of verlies van inkomen komen nu eenmaal in ons leven voor, daar kun je eigenlijk weinig aan doen. Waar je wel wat aan kunt doen is kiezen hoe je ermee om wilt gaan. Hier ligt de kracht voor jezelf. Ga je mee in de zorgen, de angst en onzekerheid dan is dat wat je krijgt. Of kies je voor vertrouwen, plezier en openheid voormogelijkheden, dan is dat wat je ervaart. De keus is aan jou. Probeer het eens uit… wat heb je te verliezen? Het lijkt een gemakkelijke keuze, dat is het niet, het vraagt vooral bewustzijn van jezelf. Hieronder een aantal tips die je helpen om een stapje dichterbij de ontspanning en het vertrouwen te komen.

 

Tip 1: Ademhalen

Bij angst wordt onze ademhaling, hoog, snel en oppervlakkig, hartslag verhoogt waardoor bloed sneller wordt rondgepompt, je krijgt een opgejaagd gevoel. Door bewust je aandacht op je ademhaling te brengen, word je bewust van de beweging die met je ademhaling gepaard gaat. Zodra je heel bewust gaat ademhalen, in en uit, in en uit, verlaagt de hartslag en verdiept je ademhaling en komt er rust. Je hersens zullen proberen je mee te nemen in verschillende gedachten patronen, dat is normaal. Zodra je merkt dat je mee bent gegaan in de gedachten stroom, breng je je focus weer terug naar je ademhaling. Adem in en adem uit, adem in en adem uit, adem in en adem uit, in en uit, in en uit. Inademen is energie ontvangen, uitademen is koolzuur met afvalstoffen uitademen. Adem in en adem uit, adem in en adem uit, in en uit, in en uit… doe dit een paar minuten.

 

Tip 2: Stretchen of strek oefeningen

Doe regelmatig rek en strek oefeningen. Strek je spieren in je nek, schouders, armen, handen, benen, voeten. Haal adem tijdens de stretch en adem uit tijdens het loslaten. Je kan ook 5 tellen blijven doorademen in de stretch en uitademen op het moment dat je de stretch los laat. Strekken of stretchen van je spieren zorgt ervoor dat de spieren ontspannen, waardoor de de aderen weer de ruimte krijgen en de bloedsomloop kan zijn werk goed uitvoeren. Uiteraard is sporten, wandelen of dansen ook een hele goede manier om de spanning los te laten.

 

Tip 3: Doe heel bewust alles wat je doet, op dit moment

Probeer echt je gedachten erbij te houden. Vaak dwalen we af en malen we met onze gedachten in het rond. 60.000 gedachten komen er dagelijks aan je voorbij, gros is herhalende gedachten. Vaak gedachten van zorgen, zorgen voor de toekomst, zorgen om de ander. Gevoed door ervaringen uit het verleden. Zodra je je aandacht terug brengt naar wat je aan het doen bent, laat vaak ook stukje spanning los. Onderdeel van leven in het moment. 

 

Tip 4: Praat over je zorgen met iemand anders

Uiten van je gevoelens is heel belangrijk, veel belangrijker dan wegstoppen. Wegstoffen heeft hetzelfde effect als angst vasthouden = stress. Het zet enorme spanning op de spieren. Door erover te praten, gewoon jezelf even kwetsbaar opstellen, doet de spanning uit je lichaam verdwijnen. Vraag de ander gewoon even te luisteren, zodat je kunt filteren. Vele anderen zijn net zo onder de invloed van alle berichtgevingen en gebeurtenissen eromheen. Delen kan helpen, je staat niet alleen. Blijf er alleen of samen niet in hangen. 

 

Tip 5 Kracht van dankbaarheid

Op het moment dat je bewust wordt van negatieve, zorgelijke, belemmerende gedachten, buig ze dan om. Probeer te verzinnen wat je blij maakt en waar je dankbaar voor bent. Kijk om je heen, naar je omgeving, zoek wat je blij maakt, wat vind je mooi, wat fijne herinneringen oproepen. Noem op zijn minst 5 dingen op waar je dankbaar voor bent, het mogen er uiteraard ook veel meer zijn. Vooral dankbaarheid geeft een fijn gevoel.

 

Tip 6: Kloppen op het borstbeen

Maak een losse vuist van je handen en klop met de platte kant van je vingers losjes en heel zachtjes in het midden op je borstbeen. Je kan ook met je vingers trommelen op je borstbeen. Onder je borstbeen zit je Thymus. Dit is een belangrijke klier die invloed heeft op onze witte bloedlichaampjes. De thymus is een school die witte bloedlichaampjes opleid om lichaamsvreemde stoffen op te sporen en te vernietigen. Zodra ze zijn afgestudeerd (in onze jeugd) worden ze uitgezonden in ons lichaam. Witte bloedlichaampjes zijn de bewakers van ons lichaam. De thymus wordt ook we de generaal van ons immuunsysteem genoemd. Door het dagelijks te kloppen, ondersteun en stimuleer je je thymus, zijn werk goed te doen. 

 

Tip 7: Zet een glimlach op je gezicht

Het klinkt stom en zo eenvoudig, maar op het moment dat je een glimlach op je gezicht plaats wordt het hormoon: endorfine je lichaam in gezonden. Endorfine is een tegenhanger van stress. Hoe groter de glimlach hoe meer lol je in je lichaam begint te voelen. In het begin zal je het zelf nog niet zo goed voelen, maar de kracht van herhaling maakt het sterker.

Heel veel plezier en geniet van het ontspannen!

Monique

Dolphinflow


Voel je krachtig en vrij door heel bewust adem te halen en een glimlach op je gezicht te brengen